Νέα εκλογική ήττα για τη Μέρκελ στη Γερμανία

Νίκη των Σοσιαλδημοκρατών στο Βερολίνο δείχνουν τα exit polls.


Νίκη των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) έναντι των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στις σημερινές περιφερειακές εκλογές στο κρατίδιο του Βερολίνου δείχνουν τα exit polls, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ARD. Αυτή είναι η έκτη ήττα της καγκελαρίου στις επτά περιφερειακές εκλογές που έχουν διεξαχθεί φέτος στη Γερμανία.
Σύμφωνα με το ARD, το SPD κέρδισε το 29,5% των ψήφων στο Βερολίνο, έναντι του 30,8% που είχε κερδίσει στις εκλογές του 2006, και απ' ότι φαίνεται ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος της πόλης Κλάους Βόβεραϊτ οδεύει προς μία τρίτη πενταετή θητεία με τους Πράσινους να είναι οι πιθανότεροι σύμμαχοί του.
Το CDU κέρδισε 23,5%, μικρή άνοδο σε σχέση με το 21,3% του 2006, όμως πολύ χαμηλότερα από το 40% που κέρδιζε στις περιφερειακές εκλογές του κρατιδίου του Βερολίνου τις δεκαετίες του 1980 και 1990.
Οι Πράσινοι κέρδισαν 18%, έναντι 13,1% το 2006, και το κόμμα Αριστερά έπεσε στο 11,5% από το 13,4%. Το Κόμμα των Πειρατών έκανε την έκπληξη κερδίζοντας το 8,5% των ψήφων. Αντίθετα οι σύμμαχοι της Μέρκελ στην κυβέρνηση, οι Φιλελεύθεροι (FDP), δεν κατάφεραν να περάσουν το όριο του 5% για πέμπτη φορά στις επτά εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν γίνει φέτος. Στο Βερολίνο έπεσαν στο 2% από το 7,6% το 2006.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου