Οι Παλαιστίνιοι αγωνίζονται για εξασφάλιση ψήφων στο Συμβούλιο του ΟΗΕ


Η πρωτοβουλία των Παλαιστινίων για την κατάθεση αιτήματος αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ, το οποίο εξετάζεται σήμερα, Δευτέρα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εξασφάλιση των εννέα ψήφων που χρειάζονται για την ψήφισή της.
Χωρίς αυτές τις ψήφους στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας, οι ΗΠΑ δεν θα χρειαστεί να ασκήσουν το δικαίωμα αρνησικυρίας τους, κάτι που θα ήταν ένα ακόμη πλήγμα στις ατελέσφορες προσπάθειες για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.
Καθώς οι επίσημες συνομιλίες ξεκίνησαν, διπλωμάτες αναφέρουν ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν μόνο έξι ψήφους στο Συμβούλιο: της Κίνας, της Ρωσίας, της Βραζιλίας, του Λιβάνου, της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής.
Οι χώρες αυτές, εκτός του Λιβάνου, μετέχουν στην Ομάδα BRICS των αναδυόμενων οικονομιών, των οποίων η οικονομική και διπλωματική επιρροή έχει αυξηθεί καθώς το εμπόριο προσλαμβάνει ένα παγκοσμιοποιημένο χαρακτήρα, την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ και η ΕΕ αντιμετωπίζουν την προοπτική μιας ακόμη ύφεσης.
Ωστόσο, διπλωμάτες τονίζουν ότι οι χώρες της ομάδας BRICS δεν έχουν προσπαθήσει να ασκήσουν στο παλαιστινιακό ζήτημα το ειδικό βάρος που ασκούν σε οικονομικά και εμπορικά θέματα.
«Αν μια ψηφοφορία διεξαχθεί σήμερα, οι Παλαιστίνιοι δεν θα έχουν αρκετές ψήφους για να επικρατήσουν και οι ΗΠΑ δεν θα χρειαστεί να ασκήσουν βέτο», δήλωσε δυτικός διπλωμάτης.
Επίσης, διπλωμάτες αναφέρουν ότι η Ουάσιγκτον παραμένει απομονωμένη στο Συμβούλιο Ασφαλείας λόγω της μεγάλης υποστήριξής της στο Ισραήλ, το οποίο, όπως πιστεύει η πλειοψηφία των χωρών μελών του ΟΗΕ, έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια για να σαμποτάρει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους.
Το Φεβρουάριο, η Ουάσιγκτον άσκησε βέτο σε μια ανώδυνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που καταδίκαζε την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα, αν και η φρασεολογία της ήταν αντίστοιχη με τις δηλώσεις της κυβέρνησης Ομπάμα υπέρ της συνέχισης του μορατόριου στην ανέγερση νέων εβραϊκών οικισμών. Τα άλλα 14 μέλη του Συμβουλίου, μεταξύ τους οι ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουάσιγκτον όπως η Γαλλία και η Βρετανία, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις ΗΠΑ και το Ισραήλ ψηφίζοντας υπέρ της απόφασης.
Στις ώρες που ακολούθησαν την κατάθεση του παλαιστινιακού αιτήματος, το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΟΗΕ, Ρωσία) συμφώνησε σε κοινή δήλωση η οποία προβλέπει ένα χρονοδιάγραμμα για την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Θα προηγηθούν προπαρασκευαστικές συζητήσεις, οι οποίες θα αρχίσουν εντός ενός μηνός. Στόχος της ειρηνευτικής διαδικασίας θα είναι επίτευξη συμφωνίας εντός του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου