Ποιο είναι το καλύτερο αντιγηραντικό του προσώπου

Article_show_shutterstock_68334085
Η κυτταρική θεραπεία του δέρματος έχει σήμερα αποδειχτεί ως η πλέον ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας της γήρανσης. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί είτε μεσεγχυματικού τύπου βλαστοκύτταρα, είτε ινοβλάστες. Τα βλαστοκύτταρα είναι πρόδρομες μορφές των ινοβλαστών. Οι ινοβλάστες ανήκουν στα μόνιμα κύτταρα του δέρματος τα οποία παράγουν τα σημαντικότερα συστατικά του, όπως την ελαστίνη και το κολλαγόνο, τα οποία ρυθμίζουν τη λειτουργία του και διατηρούν την κατασκευή του.

Με την πάροδο του χρόνου ο αριθμός και η λειτουργική ικανότητά τους ελαττώνονται με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ρυτίδες, χαλαρότητα και απώλεια της φωτεινότητας και σφριγηλότητας του δέρματος.

Οι ρυτίδες, άλλοτε επιφανειακές και άλλοτε βαθύτερες, αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της εμφάνισης. Οι κυτταρικές θεραπείες χρησιμοποιούνται εδώ και αρκετά χρόνια στην αποκατάσταση του δέρματος και πρόσφατα έλαβαν έγκριση από τον FDA των ΗΠΑ. Τα βλαστοκύτταρα λαμβάνονται με λιποαναρρόφηση και μετά από κατάλληλο διαχωρισμό εμφυτεύονται στο δέρμα στην περιοχή των ρυτίδων. Θεωρητικά έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες στην αποκατάσταση της περιοχής που εμφυτεύονται, δεδομένου ότι πολλαπλασιάζονται με ταχύτερους ρυθμούς. Τα βλαστοκύτταρα εμφυτεύονται στον υποδόριο συνδετικό ιστό, παίρνουν τη θέση των γηρασμένων ινοβλαστών και στη συνέχεια ανακυκλώνουν με ταχείς ρυθμούς τα φυσικά συστατικά του δέρματος, κυρίως το κολλαγόνο και την ελαστίνη.

Οι ινοβλάστες λαμβάνονται με μια μικρή βιοψία δέρματος και στη συνέχεια καλλιεργούνται για να αναπτυχθεί ένας ικανοποιητικός αριθμός.

Η διαδικασία αυτή συνήθως διαρκεί 3-4 μήνες. Τα αποτελέσματα των δύο μεθόδων δεν φαίνεται να έχουν διαφορές ως προς το τελικό αποτέλεσμα.

Τα βλαστοκύτταρα πλεονεκτούν, γιατί δεν χρειάζονται κυτταρικό πολλαπλασιασμό και η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα, έναντι των 3-4 μηνών που χρειάζονται για την καλλιέργεια οι ινοβλάστες. Εκτός από τις κυτταρικές θεραπείες, συνθετικές ουσίες όπως το δημοφιλές υαλουρονικό οξύ χρησιμοποιούνται ως ενθέματα με τη μορφή γέλης για το γέμισμα των ρυτίδων. Τα αποτελέσματα είναι μικρότερης διάρκειας και συνήθως μετά από έξι μήνες χρειάζεται επανάληψη. Η γνωστή επίσης μέθοδος botox είναι σε χρήση, για ορισμένες όμως θέσεις στο πρόσωπο.

Την ανατομική εικόνα του προσώπου συμπληρώνει το λίπος, το οποίο συμβάλλει στη διαμόρφωση του σχήματός του. Με την πάροδο του χρόνου το λίπος ανακατανέμεται στο σώμα και το περισσότερο συγκεντρώνεται στην περιοχή της κοιλιάς. Έτσι το δέρμα του προσώπου εκτός του ότι χάνει τα φυσικά του συστατικά, χάνει και το υποστηρικτικό λίπος, το οποίο θεωρείται ως ένας άλλος παράγοντας χαλαρότητας. Η μεταφορά λίπους από άλλες θέσεις του σώματος στο πρόσωπο, ενώ παρέχει προσωρινά όγκο στο δέρμα, εν τούτοις δεν φαίνεται να έχει μακροχρόνια αποτελέσματα είτε γιατί τα λιποκύτταρα δεν ενσωματώνονται στο καινούριο περιβάλλον, είτε γιατί τα βλαστοκύτταρα που μέσω αυτού μεταφέρονται είναι συνδεδεμένα με το περιβάλλον τους και δεν είναι ελεύθερα να δράσουν.

Για τον λόγο αυτόν, σήμερα ως το καλύτερο αντιγηραντικό του προσώπου είναι είτε η εμφύτευση ινοβλαστών, είτε η εμφύτευση βλαστοκυττάρων στις περιοχές του δέρματος που θέλουμε να αποκαταστήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου