"Κούρεψαν" το εφάπαξ τους οι δικαστές


Του Παναγιώτη Στάθη
  
Στο «κούρεμα» του εφάπαξ τους προχωρούν οι δικαστές, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για να κριθεί συνολικά συνταγματικό το κυβερνητικό μέτρο της επιβολής πλαφόν στον υπολογισμό του εφάπαξ των εργαζομένων.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄αριθμόν 2769/2011 απόφασή της εξέδωσε ουσιαστικά την πρώτη απόφαση δικαστηρίου που αποδέχεται τη μείωση χρημάτων που λαμβάνουν οι δικαστικοί λειτουργοί, σπάζοντας μια μακρά παράδοση ετών η οποία δημιουργούσε βέβαια και αρνητικές εντυπώσεις στην κοινή γνώμη.
 
Με την εν λόγω απόφαση η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου ανατρέπει προηγούμενη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου και κρίνει πως η νομοθετική ρύθμιση που θεσπίζει το ποσό των 2.055 ευρώ ως ανώτατο όριο αποδοχών για τον υπολογισμό του εφάπαξ βοηθήματος των δικαστικών λειτουργών που συνταξιοδοτήθηκαν μετά την 30η Ιουνίου 2004 δεν αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και στο Σύνταγμα.

Οπως σημειώνουν στην απόφασή τους, το πλαφόν που τίθεται για τον υπολογισμό του εφάπαξ βοηθήματος, δηλαδή το όριο των αποδοχών μέχρι του ποσού των 2.055 ευρώ, δεν παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ισότητας γιατί «δεν ενέχει αδικαιολόγητη δυσμενή διάκριση έναντι των ασφαλισμένων του επίμαχου Ταμείου οι οποίοι ανήκοντες στην αυτή κατηγορία και έχοντες τα ίδια χρόνια ασφάλισης, εξήλθαν της υπηρεσίας κατά το χρονικό διάστημα που ίσχυαν οι μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 9 του Ν. 2517/1997, που δεν επέβαλαν αντίστοιχο ποσοτικό περιορισμό (2.055 ευρώ) επί των αποδοχών που λαμβάνονταν υπόψιν για τον υπολογισμό της παροχής».
 
Η επιβολή πλαφόν κατά τους Συμβούλους Επικρατείας δεν αντίκειται ούτε στο δικαίωμα στην περιουσία που προστατεύεται από την ΕΣΔΑ «καθώς το συνταξιοδοτικό δικαίωμα εμπίπτει μεν στην έννοια του περιουσιακού δικαιώματος, δεν προστατεύεται όμως ως δικαίωμα σε σύνταξη ή άλλη συνταξιοδοτική παροχή ορισμένου ποσού, ούτε ως δικαίωμα προσδοκίας προς απόληψη υψηλότερης παροχής (έστω και ανταποδοτικής)».



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου