Λήξη καταλήψεων σε πολλές σχολές



Από την Ημερήσια


Συνέχιση κινητοποιήσεων αποφάσισε το ΕΜΠ και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο

Μειώνεται σταδιακά ο αριθμός των υπό κατάληψη τμημάτων στα ΑΕΙ -χθες περιορίστηκαν στα 210 πανελλαδικώς- αν και σε «κάστρα» των φοιτητών -όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (ΟΠΑ)- αποφασίστηκε η συνέχιση της κατάληψης για ακόμη μία -τέταρτη κατά σειρά- εβδομάδα.


Από σήμερα, εξάλλου, οπότε και λήγει η προθεσμία που έχουν οι πρυτάνεις για να εκδώσουν την πρώτη πράξη εφαρμογής του νέου νόμου για τα ΑΕΙ, δεν αποκλείεται η ένταση να μεγαλώσει. Η πλειονότητα των πρυτάνεων δεν όρισε την επιτροπή για την εκλογή των πανεπιστημιακών μελών του νέου Συμβουλίου Ιδρύματος και η αρμοδιότητα θα περάσει στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, όπως ορίζει ο νόμος.

Εληξαν

Ενδεικτικά, με χθεσινές αποφάσεις των συνελεύσεων των φοιτητών, έληξαν οι καταλήψεις σε όλα τα τμήματα του Πάντειου Πανεπιστημίου, καθώς και στα εννέα τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης που εδρεύουν στο Ρέθυμνο.
Αντίθετα, στο ΕΜΠ άνοιξε μόνο το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και τα υπόλοιπα συνεχίζουν την κατάληψη για ακόμη μία εβδομάδα. Επίσης, η κατάληψη θα συνεχιστεί μέχρι την επόμενη Τρίτη σε όλα τα τμήματα του ΟΠΑ (πρώην ΑΣΟΕΕ), παρά την προειδοποίηση του πρύτανη ότι κινδυνεύουν τόσο η εξεταστική όσο και το εξάμηνο.
Σήμερα, εξάλλου, πραγματοποιούνται κρίσιμες φοιτητικές συνελεύσεις σε πολλά τμήματα του Πανεπιστημίου Αθήνας (όπως στη Νομική), ενώ οι κινητοποιήσεις έχουν ήδη λήξει στα τμήματα Βιολογίας, Νηπιαγωγών και Θεολογίας. Αντίθετα, στην Ιατρική και στα τμήματα Φυσικής και Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι καταλήψεις ύστερα από τις χθεσινές γενικές συνελεύσεις συνεχίζονται για ακόμη μια εβδομάδα.
Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου ήδη έχει χαθεί η εξεταστική περίοδος για 6 τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής, η κατάληψη σταμάτησε σε Οικονομικό, Ιταλικό, Νομική και Οδοντιατρική.
Την ίδια ώρα, στα ΤΕΙ λειτουργούν κανονικά σχεδόν όλα τα τμήματα. Χθες, αποφασίστηκε η λήξη της κατάληψης στις σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τροφίμων στο ΤΕΙ Αθήνας, καθώς και στην τελευταία υπό κατάληψη σχολή των τεχνολογικών εφαρμογών στο ΤΕΙ Πειραιά. Πάντως, όσα τμήματα παραμείνουν κλειστά κι αυτή την εβδομάδα θα χάσουν οριστικά, όπως φαίνεται, την εξεταστική του Σεπτεμβρίου. Χθες 225 μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών απηύθυναν έκκληση στους φοιτητές τους για λήξη των κινητοποιήσεων. «Οι καταλήψεις δεν είναι λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πανεπιστήμιο. Ο νέος νόμος θα κριθεί στην πράξη και τα πανεπιστήμια πρέπει να λειτουργούν ώστε, μέσα από την εφαρμογή του, να αναδείξουμε τις αρνητικές επιπτώσεις...», αναφέρει το κείμενο των διδασκόντων.
Την ίδια ώρα, σπίθες καταλήψεων άναψαν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Περίπου 100 σχολεία τελούν υπό κατάληψη, με τα περισσότερα από αυτά να βρίσκονται στην περιφέρεια (Πάτρα, Λάρισα, Αγρίνιο, Άρτα) και περίπου 25 στην Αθήνα.

Διαδηλώσεις

Χθες, μαθητές του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αττικής (ΣΑΣΑ) πραγματοποίησαν διαδηλώσεις σε Αθήνα -όπου μπροστά στη Βουλή πέταξαν τα dvd που τους διανεμήθηκαν ελλείψει βιβλίων- Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις.
Οι μαθητές του ΣΑΣΑ θα συμμετάσχουν και στο αυριανό συλλαλητήριο που θα ξεκινήσει στις 12.00 μ. από την πλατεία Ομονοίας με διοργανωτή το Μέτωπο Αριστερών Φοιτητών και το ΠΑΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου