Από τον ζωγράφο Ελύτη ώς τη Σκάλα του Μιλάνου

Το σύνολο των ζωγραφικών έργων του Οδυσσέα Ελύτη παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε έκθεση που οργανώνεται στο Ιδρυμα Θεοχαράκη, η οποία άνοιξε τις πύλες της την Πέμπτη και εγκαινιάζεται επίσημα σήμερα. Κολάζ, τέμπερες και υδατογραφίες, μικρών διαστάσεων, μαζί με χειρόγραφα και βιβλία του ποιητή, καθώς και γνωστές και λιγότερο γνωστές φωτογραφίες του εκτίθενται μέχρι τις 27 Νοεμβρίου, με τη συμπαράσταση της ποιήτριας Ιουλίτας Ηλιοπούλου.
Στην έκθεση θα μπορεί κανείς να δει επίσης, σε αντιπαραβολή, αισθητικά δοκίμια που έγραψε ο ποιητής για έναν πίνακα ή τον ζωγράφο του, και δίπλα τον πίνακα του ζωγράφου. Στην ενότητα αυτή θα δούμε, μεταξύ άλλων, έργα των Παναγιώτη Ζωγράφου, Ανρί Ματίς, Θεόφιλου, Κωνσταντίνου Παρθένη, Πάμπλο Πικάσο, Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα, Νίκου Εγγονόπουλου, Χρήστου Καπράλου, Νίκου Νικολάου, Ορέστη Κανέλλη, Γιάννη Τσαρούχη, Γιάννη Μόραλη, Αλέκου Φασιανού, Γιώργου Δέρπαπα.
 
Είκοσι εξάλλου έλληνες εικαστικοί δημιουργοί εκθέτουν έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και εγκαταστάσεων, εμπνευσμένα από την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη και φτιαγμένα, στην πλειονότητά τους, ειδικά για την έκθεση.
 
Το Ιδρυμα Θεοχαράκη θα συνεχίσει το φετινό εικαστικό του πρόγραμμα με την έκθεση «Μεγάλοι ρώσοι ζωγράφοι 1920-2010», από τη Συλλογή Manege στην Αγία Πετρούπολη, που εγκαινιάζεται την 1η Δεκεμβρίου.
 
Στο ενδιάμεσο (20/10) θα παρακολουθήσουμε την πρώτη από τις τέσσερις συναυλίες αστεριών της Ακαδημίας της Σκάλας του Μιλάνου, όπου παρουσιάζονται τα καλύτερα αποσπάσματα από δημοφιλείς όπερες ιταλών συνθετών. Στον χώρο της μουσικής θα δούμε επίσης και αφιέρωμα στον Περικλή Κούκο ενώ ενδιαφέρουσες αναμένονται και οι διαλέξεις Ψυχολογίας με τη Μαριέττα Πεπελάση και τον Ματθαίο Γιωσαφάτ.
 
Τη σχέση της αστρονομίας με τη μουσική διερευνά κύκλος πέντε διαλέξεων (επιμέλεια: Ελένη Δάρα) ενώ το έργο του Πλωτίνου θα αναλύσει σε κύκλο 15 διαλέξεων ο φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου