Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου - Ερντογάν

Το θέμα των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ και οι τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό και η λειτουργία του διυπουργικού συμβουλίου Ελλάδος - Τουρκίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν σήμερα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την Κυριακή ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο του συντονισμού Αθηνών - Λευκωσίας έναντι των τουρκικών απειλών.

Όπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, η τηλεφωνική συνομιλία Παπανδρέου-Ερντογάν δεν ήταν μία ξαφνική συζήτηση, αλλά υποκατέστησε την συνάντηση που θα είχαν στην Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε στον Τούρκο ομόλογό του ότι στα θέματα ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να υπάρχει αυτοσυγκράτηση και ηρεμία και ότι «η Κύπρος, ως κυρίαρχο κράτος, έχει δικαίωμα να αποφασίζει για το τι κάνει και θα πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην περιοχή».

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν επίσης για την προοπτική των διμερών συναντήσεων και τη λειτουργία του διυπουργικού συμβουλίου για το οποίο όπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είπαν ότι θα ενεργοποιηθεί τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου είχε αναβληθεί τον Ιούνιο, λόγω των εκλογών στην Τουρκία. «Εμείς», ανέφερε ο κ. Μόσιαλος, «πάντα επιδιώκουμε μία λειτουργική σχέση με την Τουρκική Δημοκρατία» και «ευελπιστούμε ότι η κατάσταση τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου θα είναι τέτοια που θα επιτρέψει τον σχεδιασμό μας να πάμε στην Τουρκία».

Τέλος, όπως είπε, οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, τις εξαγωγές, τον τουρισμό και θέματα Υγείας.
 
Συντονισμός Αθήνας - Λευκωσία έναντι των τουρκικών απειλών

 Την Κυριακή το απόγευμα ο Γιώργος Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 35 λεπτών με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια, στο πλαίσιο του συντονισμού Αθηνών - Λευκωσίας έναντι των συνεχιζόμενων απειλών και προκλήσεων της Τουρκίας.
Σε επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε στην Κύπρο, αναφέρεται ότι «κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τις συναντήσεις που είχε στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς και με τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και με ηγέτες κρατών και Κυβερνήσεων στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ».

Οι κ.κ. Παπανδρέου και Χριστόφιας συζήτησαν για την πορεία των συνομιλιών στο Κυπριακό και το θέμα των ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι συζήτησαν και για τις απειλές της Τουρκίας, αναφορικά με τις εργασίες γεώτρησης στο οικόπεδο «Αφροδίτη».

Η Τουρκία είναι εκτεθειμένη στη διεθνή κοινότητα λόγω των απειλών της, εκτίμησε από την πλευρά του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, επαναλαμβάνοντας ότι θα συνεχιστούν οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ .

Την ίδια ώρα, άρχισαν οι τουρκικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Πίρι Ρέις να περνά νοτιοδυτικά της Πάφου με προορισμό, όπως εκτιμάται, το οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως μετέδωσαν τα κυπριακά μέσα, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρέθηκε το πρωί σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Τίμης, νοτιοδυτικά της Πάφου κινούμενο με νοτιοανατολική κατεύθυνση και ταχύτητα 8 -– 8,5 ναυτικών μιλίων, η οποία δείχνει ότι δεν διεξάγει έρευνες.

Για την ώρα το τουρκικό πλοίο παραμένει σε διεθνή ύδατα, ωστόσο όπως εκτιμάται, προορισμός του είναι το «οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ κοντά στο σημείο όπου είναι σε εξέλιξη η γεώτρηση της Noble Energy. Σε περίπτωση που η πορεία του παραμείνει ως έχει, το Πίρι Ρέις αναμένεται να διέλθει σε απόσταση 5 ναυτικών μιλίων από την πλατφόρμα νωρίς το βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου