«Οι γεωτρήσεις αρχίζουν σε λίγες μέρες», διαβεβαιώνει ο Δ.Χριστόφιας


Η Κύπρος θα αρχίσει τις γεωτρήσεις «μέσα στις επόμενες ημέρες» τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας παρά τις απειλές από την Τουρκία για να τερματίσει τις έρευνες. Έτοιμα όλα για την έναρξη των γεωτρήσεων, στις θέσεις του το τεχνικό προσωπικό και η πλωτή εξέδρα.

Μιλώντας σε Ελληνοκύπριους στο Λονδίνο όπου βρέθηκε πριν μεταβεί στη Νέα Υόρκη, ο κ.Χριστόφιας είπε ότι «θα συνεχίσουμε να ασκούμε τα αυτονόητα κυριαρχικά μας δικαιώματα για εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, πάντα στα πλαίσια του διεθνούς νόμου».

«Οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις θα αρχίσουν τις επόμενες ημέρες» υπογράμμισε.

Πρόσθεσε δε ότι «η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να διαμαρτύρεται και πολύ περισσότερο να απειλεί και να προκαλεί ένταση, λόγω των ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας για εντοπισμό υδρογονανθράκων», τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Κάλεσε δε την Άγκυρα να αντιληφθεί επιτέλους ποιο είναι πραγματικά το συμφέρον της και να εργασθεί προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού, παρά να προκαλεί ένταση και «να λειτουργεί ως ταραξίας στην περιοχή».

Η Τουρκία, είπε ο κ.Χριστόφιας, δεν μπορεί να εκβιάζει και να θέλει να κρατά όμηρο ένα ανεξάρτητο κράτος-μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Η Άγκυρα με την συμπεριφορά της, είπε ο Κύπριος πρόεδρος παραβιάζει κανόνες του διεθνούς δικαίου και γι΄ αυτό παραμένει διεθνώς εκτεθειμένη.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε τέλος παράνομη τυχόν υπογραφή συμφωνιών της Τουρκίας με το ψευδοκράτος για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας (όπως απείλησε ο Αχμέντ Νταβούτογλου) και έστειλε το μήνυμα για κοινά οφέλη σε μια ενωμένη Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Κύπρου, στο πλαίσιο της οποίας θα συγκυβερνούν μαζί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, θα εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της και οι δύο κοινότητες θα δρέπουν τους καρπούς που προκύπτουν. Αυτό, είπε, είναι θέμα το οποίο έχουμε συμφωνήσει στις διαπραγματεύσεις.

Κάλεσε, τέλος, την Τουρκία να αντιληφθεί ότι μέσα από τη λύση ωφελείται και η ίδια, με αποκατάσταση των σχέσεών της με την Κύπρο, σύναψη συμφωνιών, αλλά και με τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, μη εξαιρουμένου του τομέα της ενέργειας.

Αρχίζουν οι γεωτρήσεις

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στο οικόπεδο 12 «Αφροδίτη» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου ενώ με την έναρξη της γεώτρησης η Κύπρος θα προχωρήσει στο δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για άλλα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.

Στην περιοχή των γεωτρήσεων ήδη βρίσκεται η πλατφόρμα «Όμηρος» της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy. Παράλληλα άρχισαν και οι δοκιμαστικές πτήσεις του ελικοπτέρου μεταφοράς προσωπικού στην εξέδρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πολίτη», οι πρώτες μελέτες των ειδικών της αμερικανικής εταιρείας θα αφορούν στον καθορισμό του σημείου όπου θα τρυπήσει το γεωτρύπανο της Noble Energy. Σε πρώτο στάδιο το γεωτρύπανο θα τρυπήσει στο οικόπεδο 12 σε βάθος 1700 μέτρων.

Στην περιοχή, όπου βρίσκεται η πλατφόρμα, εντοπίστηκαν την Παρασκευή να περιπολούν τουρκικά πολεμικά σκάφη, αναφέρει ακόμα η κυπριακή εφημερίδα.

Από την πλευρά της, η Τουρκία έχει δηλώσει ότι θα αυξήσει την στρατιωτική παρουσία της στην ανατολική Μεσόγειο.

Μόλις την Κυριακή, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι δήλωσε ότι η χώρα του θα παγώσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν η Κύπρος αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ τον Ιούλιο του 2012, όπως είναι προγραμματισμένο.

Εντωμεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου υπογράμμισε ότι «κάθε κίνηση που θα περιορίσει που θα περιορίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα είναι πλήγμα κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» και απείλησε με υπογραφή με την «ΤΔΒΚ» της συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου