Τα λιπώδη κύτταρα του δέρματος ′κρατούν το κλειδί′ για την αναγέννηση των μαλλιών

Article_show_shutterstock_71827039
Λιπώδη κύτταρα στο δέρμα ανακαλύφτηκε πως αποτελούν την πηγή χημικών ουσιών που χρειάζονται για την ανάπτυξη των μαλλιών, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.
Πειράματα σε ποντίκια, που αναφέρονται στο περιοδικό ‘Cell’, υπέδειξαν ότι τα βλαστικά κύτταρα των μαλλιών ελέγχονται από τα λιπώδη.
Η έγχυση ενός είδους λιπώδους κυττάρου προκάλεσε αύξηση των τριχών στα ποντίκια που αντιμετώπιζαν πρόβλημα τριχόπτωσης.
Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Yale, δήλωσε ότι ενδεχομένως θα χρησιμοποιηθούν τα ευρήματα για να ξαναρχίσει μελλοντικά η ανάπτυξη των μαλλιών και να αναστραφεί η φαλάκρα. Δήλωσε ότι υπήρχε τετραπλάσια αύξηση στον αριθμό των πρόδρομων λιπωδών κυττάρων στο δέρμα γύρω από τον θύλακα όταν άρχισαν να αναπτύσσονται.
Οι ερευνητές εστίασαν σε ελαττωματικά ποντίκια που δεν μπορούσαν να παράξουν τα συγκεκριμένα λιπώδη κύτταρα. Τα μαλλιά συνήθως αναπτύσσονται σε κύκλους, αλλά στο ελαττωματικό ποντίκι οι θύλακες παγιδεύτηκαν στη λανθάνουσα φάση.
Επιστήμονες ενέχυσαν λιπώδη κύτταρα από υγιή ποντίκια στο ελαττωματικό. Δυο εβδομάδες αργότερα άρχισαν να αναπτύσσονται θύλακες. Ανακάλυψαν ότι τα πρόδρομα λιπώδη κύτταρα παρήγαγαν χημική ουσία 100 φορές υψηλότερη από το επίπεδο των γύρω κυττάρων.
Η έγχυση του αυξητικού παράγοντα στο δέρμα ελαττωματικών ποντικών θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση στο 86% των θηλάκων.
Η έρευνα υποδεικνύει ότι τα πρόδρομα λιπώδη κύτταρα απελευθερώνουν αυξητικό παράγοντα για την προώθηση της ανάπτυξης μαλλιών.
Η ομάδα συνεχίζει να ερευνά για άλλες χημικές ουσίες που ενδεχομένως μπορεί να εμπλέκονται.
Ωστόσο δεν είναι γνωστό αν οι ίδιες χημικές διαδικασίες αφορούν και τους ανθρώπους.
Προηγούμενες έρευνες σε άντρες έδειξαν ότι φαλακρά σημεία στο κεφάλι είχαν τον ίδιο αριθμό βλαστικών κυττάρων μαλλιών με τις περιοχές που είχαν μαλλιά.
Η Valerie Horsley, από το Πανεπιστήμιο Yale δήλωσε ότι αν καταφέρουν να διεγείρουν τα κοιμισμένα βλαστικά κύτταρα με τα λιπώδη στο δέρμα στη βάση θυλάκων ενδεχομένως θα οδηγηθούμε στην ανάπτυξη μαλλιών πάλι.
Η έρευνα υπέδειξε ότι τα λιπώδη κύτταρα μπορεί ενδεχομένως να έχουν άλλες λειτουργίες που να αφορούν τα βλαστικά κύτταρα όπως δημιουργία όγκων ή ίαση των πληγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου