NASA: Προειδοποίηση για συντριβή δορυφόρου στη Γη!


Δορυφόρος βάρους έξι τόνων και μήκους σχεδόν 11 μέτρων κατευθύνεται προς τη Γη και αναμένεται να συντριβεί στα τέλη της εβδομάδας, πιθανότατα την Παρασκευή, προειδοποίησε η NASA. (Πηγή: NASA - UARS)

Δορυφόρος βάρους έξι τόνων και μήκους σχεδόν 11 μέτρων κατευθύνεται προς τη Γη και αναμένεται να συντριβεί στα τέλη της εβδομάδας, πιθανότατα την Παρασκευή, προειδοποίησε η NASA. Πού ακριβώς; Αγνωστο, παραδέχεται η υπηρεσία, εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες να... χτυπήσει κάποιον είναι ελάχιστες: μόλις μία στις 3.200.
Πρόκειται για τον Ερευνητικό Δορυφόρο Ανώτερης Ατμόσφαιρας (UARS), ο οποίος εκτοξεύτηκε το 1991 από το διαστημικό λεωφορείο Discovery με αποστολή να μελετήσει την ατμόσφαιρα - μετρώντας π.χ. τις χημικές ουσίες που καταστρέφουν το όζον- στο πλαίσιο των προσπαθειών να γίνει κατανοητή, μεταξύ άλλων, η επίδραση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στην κλιματική αλλαγή. Η αποστολή του ολοκληρώθηκε το 2005, όταν η NASA έκρινε ότι οι εργασίες που εκτελεί ο UARS μπορούν πλέον να εκτελεστούν αποτελεσματικότερα από άλλους, πιο προηγμένους δορυφόρους.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο διαστημικό σκουπίδι της NASA που αναμένεται να πλήξει τη Γη τα τελευταία 30 χρόνια. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, θα διασπαστεί σε περίπου 100 κομμάτια, η λάμψη των οποίων θα είναι ορατή ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένα στα τέσσερα θραύσματα, το μεγαλύτερο από τα οποία θα έχει βάρος περίπου 135 κιλά - κατά τη NASA πάντα- θα καταλήξουν στη Γη, σε μια έκταση χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.
«Υπάρχουν τόσες εναλλαγές στην ηλιακή δραστηριότητα, οι οποίες επηρεάζουν την ατμόσφαιρα και την έλξη πάνω στο δορυφόρο», λέει ο επικεφαλής της ομάδας της NASA που καταπιάνεται με τα διαστημικά απορρίμματα, Νίκολας Τζόνσον. Οι εκτιμήσεις αυτές είναι τόσο ρευστές, εξηγεί, που ακόμη κι όταν υπολογιστεί ότι ο δορυφόρος θα πλήξει τη Γη σε δύο ώρες, θα υπάρχει περιθώριο λάθους της τάξεως των 25 λεπτών. «Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 8.000 χιλιόμετρα», σύμφωνα με τον Τζόνσον.
Ο ίδιος είναι καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο να πληγεί κατοικημένη περιοχή. Το πιθανότερο, εκτιμά, είναι τα θραύσματα να καταλήξουν στον ωκεανό. Αλλωστε «εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια, τέτοια αντικείμενα επιστρέφουν από το Διάστημα σε διάφορα μέρη της Γης, χωρίς ποτέ κανείς να χτυπήσει και χωρίς να προκληθούν μεγάλες ζημιές σε περιουσιακά στοιχεία», λέει ο καθηγητής.
Η NASA έχει προαναγγείλει ότι, 24 ώρες πριν από την επανείσοδο του δορυφόρου έως και 2 ώρες πριν αυτός συντριβεί, θα εκδίδει τακτικά ανακοινωθέντα με τις εκτιμήσεις της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου