H θερμοκρασία ανεβαίνει, η Ανταρκτική γεμίζει γιγάντια καβούρια


Το Neolithodes yaldwyni έχει θώρακα με διάμετρο γύρω στα 10 εκατοστά (Πηγή: O.Anderson)
Το Neolithodes yaldwyni έχει θώρακα με διάμετρο γύρω στα 10 εκατοστά (Πηγή: O.Anderson)  
Εκατομμύρια βασιλικά καβούρια, μεγάλα καρκινοειδή που σκάβουν το βυθό και τρώνε ό,τι συναντήσουν, έχουν αρχίσει να επελαύνουν στο βυθό της Δυτικής Ανταρκτικής, πιθανότατα λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης.

Μόλις πέντε χρόνια έχουν περάσει από την ανακάλυψη του εισβολέα και την ταξινόμησή του στο  νέο είδος Neolithodes yaldwyni, ένα από τα 121 είδη βασιλικών καβουριών. Μέχρι πρόσφατα, τα κατακόκκινα αυτά καβούρια, με θώρακα που φτάνει σε διάμετρο τα 10 εκατοστά, εντοπίζονταν μόνο στη Θάλασσα Ρος, στην άλλη πλευρά της Δυτικής Ανταρκτικής.

Η απότομη εξάπλωση του καρκινοειδούς στο βυθό της χερσονήσου της Δυτικής Ανταρκτικής έγινε αντιληπτή από την ομάδα της Λόρα Γκραντζ του Πανεπιστημίου της Χαβάης στη Μανόα. Τα τηλεχειριζόμενα υποβρύχια των ερευνητών καταδύθηκαν στην τάφρο «Πάλμερ», μια λασπώδη λεκάνη στον πυθμένα που βρίσκεται 120 χιλιόμετρα από την άκρη της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας.

Οι ρομποτικές κάμερες εντόπισαν 42 βασιλικά καβούρια σε μια διαδρομή λίγο πάνω από δύο χιλιόμετρα. Όλα τους βρέθηκαν σε βάθος μεγαλύτερο από 850 μέτρα, εκεί που το νερό είναι «χλιαρό» για τα δεδομένα της περιοχής, με θερμοκρασία 1,4 βαθμούς Κελσίου.

Οι παρατηρήσεις υποδεικνύουν ότι ο πληθυσμός του Neolithodes yaldwyn στην τάφρο Πάλμερ, μια περιοχή 14 επί 8 χιλιομέτρων, πρέπει να υπερβαίνει το ενάμισι εκατομμύριο καβούρια.

Αυτό σημαίνει ότι η πυκνότητα των καβουριών στην περιοχή έχει φτάσει τα επίπεδα της Αλάσκας, εκεί που άλλα είδη βασιλικών καβουριών αλιεύονται σε βιομηχανική κλίμακα.

Στα πιο ρηχά νερά της Δυτικής Ανταρκτικής, που είναι και ψυχρότερα, ο εισβολέας ήταν άφαντος. Αυτό υποδεικνύει ότι το βασιλικό καβούρι βρήκε ευκαιρία για εξάπλωση χάρη στην άνοδο της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής:

«Αν το  N. yaldwyni περιορίζεται σήμερα από τις χαμηλές θερμοκρασίας, θα μπορούσε να επεκταθεί και πάνω στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα εντός μίας ή δύο δεκαετιών» γράφουν οι ερευνητές στη βρετανική επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B.

Η εισβολή θα μπορούσε να ανατρέψει την ισορροπία στο βενθικό οικοσύστημα έξω από τη Δυτική Ανταρκτική, μαρτυρούν οι εικόνες που συνέλεξαν τα υποβρύχια. Αναζητώντας τα σκουλήκια και τα άλλα ασπόνδυλα με τα οποία τρέφονται, τα καβούρια φωτογραφήθηκαν να σκάβουν σε βάθος 20 εκατοστών μέσα στον πυθμένα, σηκώνοντας σύννεφα ιζήματος που θολώνουν τα νερά και αναστατώνουν τους υπόλοιπους κατοίκους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου