CNN: Κατά 99% η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει!


Οι αναλυτές είναι σχεδόν σίγουροι πως η Ελλάδα δε πρόκειται να αποπληρώσει τα χρέη της. Αλλά, αν όντως ,η Ελλάδα χρεοκοπήσει τι θα γίνει μετά;, διερωτάται το CNN.
Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι πιθανότητες χρεοκοπίας της χώρας μας έχουν ανέλθει στο 99,9%! Και αυτό το υποστηρίζει, επικαλούμενο επαγγελματίες της αγοράς ασφάλισης κινδύνου έναντι αθέτησης πληρωμών (credit default swap – CDS).
Ενώ οι Έλληνες ηγέτες παλεύουν να συμφωνήσουν σε μια σειρά επώδυνων περικοπών, οι επενδυτές που συνομολογούν συμφωνίες ανταλλαγής κινδύνου έναντι αθέτησης πληρωμών, στοιχήματα δηλαδή για το αν θα υπάρξει ή όχι πτώχευση μιας χώρας, τιμολογούν σε σχεδόν 100% (99,9%) την πιθανότητα αθέτησης των υποχρεώσεων του ελληνικού χρέους.
«Μια τέτοια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα μπορούσε να οδηγήσει τους επενδυτές να εγκαταλείψουν το χρέος και των άλλων προβληματικών ευρωπαϊκών οικονομιών, συμπεριλαμβανομένης και της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Οι επενδυτές σε συμβάσεις ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης τοποθετούν πλέον την πιθανότητα αθέτησης των υποχρεώσεων σε αυτές τις χώρες μεταξύ 28% έως 66%.

Συνεπώς, σημειώνει το δημοσίευμα, «η Ελλάδα έχει εξωτερικό χρέος 300 δισ. ευρώ, που πιστεύεται ότι είναι ως επί το πλείστον στα χέρια των ευρωπαϊκών τραπεζών, ενώ αθροιστικά το χρέος και των πέντε ανωτέρω κρατών ανέρχεται σε 2,8 τρισ. ευρώ».
«Τα credit default swaps αποτελούν στην ουσία ένα θερμόμετρο για το πως η αγορά αντιλαμβάνεται την πιστοληπτική ικανότητα κάποιου», τονίζει ο Πίτερ Μπούκβαρ, στρατηγικός αναλυτής της Miller Tabak + Co, προσθέτοντας ότι βλέπουμε προφανώς ότι οι ανησυχίες των διεθνών αγορών είναι δικαιολογημένες και οφείλονται στην δυσκολία αποπληρωμής των χρεών των χωρών αυτών.
Ξεμένει από ρευστό η Ελλάδα
Σύμφωνα με δεύτερο δημοσίευμα του CNN, η Ελλάδα αναμένεται να ξεμείνει από ρευστό μέσα στον επόμενο μήνα αν δεν πάρει και άλλη βοήθεια.
«Το πότε η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει είναι στα χέρια της τρόικας και αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να πάρει την απόφαση να «βγάλει την χώρα από την πρίζα» σε αυτό το στάδιο, φοβούμενη τον αντίκτυπο που θα έχει στους ταραγμένους ηγέτες και στο τραπεζικό σύστημα», υπογραμμίζει ο Γκάρι Τζένκινς επικεφαλής της Evolution Securities στο Λονδίνο.
«Ποιος ξέρει», καταλήγει «τι σχέδια έκτακτης ανάγκης έχουν προετοιμάσει κεκλεισμένων των θυρών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου