Κίνδυνος απώλειας του εξαμήνου στα υπό κατάληψη Πανεπιστήμια


Συνεχίζονται οι καταλήψεις σε δεκάδες τμήματα και σχολές Πανεπιστημίων, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να χαθεί το εξάμηνο.

Συνεχίζονται οι καταλήψεις σε δεκάδες τμήματα και σχολές Πανεπιστημίων, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να χαθεί το εξάμηνο. Σήμερα και αύριο αναμένονται συνελεύσεις φοιτητών προκειμένου να αποφασιστεί η συνέχιση ή μη των καταλήψεων.
Το Υπουργείο Παιδείας απέστειλε εγκύκλιο προς τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, με την οποία υπενθυμίζει τις διατάξεις του νέου νόμου-πλαίσιου σχετικά με τη διάρκεια του ακαδημαϊκού εξαμήνου, στοχεύοντας στον τερματισμό των καταλήψεων.
Πολλοί φοιτητές αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια. Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΠ σημειώνει ότι συμμετέχει στις συνελεύσεις, όπου καταδικάζει και ζητεί την αλλαγή του νέου νόμου, όμως ταυτόχρονα προτείνει και το άνοιγμα των σχολών προκειμένου να πραγματοποιηθούν όσο το δυνατό ομαλότερα οι εξετάσεις του Σεπτεμβρίου.
«Βλέπουμε ότι αυτή η πρόταση κερδίζει συνεχώς έδαφος, αφού από την προηγούμενη εβδομάδα σε πολλές σχολές της Αθήνας(Θεολογία, Κοινωνική Θεολογία, Νοσηλευτική κά), αλλά και σε σημαντικές σχολές σε όλη την Ελλάδα όπως η Νομική Θεσσαλονίκης και Κομοτηνής, και σε διάφορες άλλες σχολές στο Ηράκλειο, στον Έβρο, το Βόλο, το Αιγαίο και την Πελοπόννησο πραγματοποιούνται ήδη κανονικά οι εξετάσεις», προσθέτει η ΔΑΠ.
Την ίδια ώρα, όλο και περισσότεροι είναι οι καθηγητές που ζητούν ανοιχτά Πανεπιστήμια παρά τις διαφωνίες τους με το νόμο πλαίσιο.
Αύριο λήγει εν τω μεταξύ η προθεσμία που έχουν οι πρυτάνεις για να υπογράψουν την Διαπιστωτική Πράξη, με την οποία συγκροτείται η επιτροπή που θα δρομολογήσει τη σύσταση του νέου Συμβουλίου Διοίκησης.
Ορισμένοι πρυτάνεις προτίθενται να μην υπογράψουν, θέλοντας έτσι να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε ορισμένες διατάξεις του νόμου, ενώ άλλοι θεωρούν ότι πρέπει να υπογράψουν, να αρχίσει η εφαρμογή του νόμου και στην πράξη να αποδειχθούν οι όποιες δυσλειτουργίες του.
Την Παρασκευή, πάντως, προγραμματίζεται έκτακτη σύνοδος πρυτάνεων στις εγκαταστάσεις του Πολυτεχνείου στο Λαύριο, ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση και να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις.
Παράλληλα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία των καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ) εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για σειρά περικοπών και κρατήσεων στις αμοιβές των πανεπιστημιακών δασκάλων και ερευνητών, καθώς, όπως σημειώνει, οι μισθοί των πανεπιστημιακών είναι καθηλωμένοι από το 2004.
Στο χορό των κινητοποιήσεων και οι μαθητές
Κινητοποιήσεις πραγματοποιούν και οι μαθητές, διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις στα σχολεία. Σήμερα πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στην Ομόνοια και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή, όπου πέταξαν συμβολικά dvd και αποχώρησαν.
Το Σάββατο, συνεδριάζουν οι εκπρόσωποι των μαθητών προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Πάντως, σε αρκετά σχολεία, κυρίως στην περιφέρεια, ο μαθητές έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις.
Και οι δάσκαλοι έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία για μεθαύριο Πέμπτη και συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, ενώ για την ίδια ημέρα έχουν εξαγγείλει στάσεις εργασίας οι καθηγητές.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου