‘Ναυάγιο’ στο διάλογο για το ωράριο φαρμακείων

Article_show_shutterstock_74533489
Σε διαφωνία καταλήγουν υπουργείο Υγείας και φαρμακοποιοί για το ωράριο των φαρμακείων.
Σε συνάντηση που είχε τη Δευτέρα ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος με τα προεδρεία των φαρμακευτικών Συλλόγων, επεσήμανε ότι θέση του υπουργείου είναι να εφημερεύουν μεν με το ισχύον καθεστώς, αλλά να μπορεί να ανοίγει το φαρμακείο του όποιος φαρμακοποιός θέλει.

Σύμφωνα με τον υπουργό, για να αποφευχθεί η ‘πειρατεία’, να ανοίγει δηλαδή ένα φαρμακείο κάποιες ‘εμπορικές ‘ώρες, όσοι ενδιαφέρονται να ανοίγουν εκτός της επίσημης εφημερίας, πρέπει να το δηλώνουν εγκαίρως και να τηρούν κανονικά το ωράριο. Σε διαφορετική περίπτωση, αντιμετωπίζουν ποινή αφαίρεσης της άδειας για 1 μήνα.

Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι επίκειται απόφαση τις επόμενες ημέρες, η οποία εντάσσεται στην προσπάθεια για ‘άνοιγμα’ του φαρμακευτικού επαγγέλματος.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου ,αντιπρότεινε αύξηση κατά 30% των φαρμακείων που διημερεύουν και διανυκτερεύουν, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ο υπουργός Υγείας επέμεινε όμως στην αρχική του πρόταση, για να λάβει την απάντηση από τον κ. Αμπατζόγλου ότι ‘θα τα πούμε στα δικαστήρια’.

ΠΦΣ

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ανακοίνωσε τα εξής:
'Η κυβέρνηση προχώρησε σε μια ακόμη αλλοπρόσαλλη απόφαση και 'ξαφνικά' αποφάσισε να αφήσει τελείως ελεύθερο το ωράριο των φαρμακείων .

Η δήθεν 'ελεύθερη λειτουργία των φαρμακείων' είναι η απόλυτη ελευθερία του μεγάλου ψαριού να φάει το μικρό. Και δυστυχώς η κυβέρνηση ταυτίζεται με το μεγάλο ψάρι, τα συμφέροντα του εξυπηρετεί και τις οδηγίες του εφαρμόζει.

Ο Π.Φ.Σ. προειδοποιεί και ενημερώνει ότι εάν εφαρμοσθεί η Υπουργική απόφαση του κ. Λοβέρδου για ελεύθερο ωράριο λειτουργίας του φαρμακείου θα προκληθεί ένα τεράστιο αλαλούμ με μοναδικό θύμα τον ασθενή που θα αναζητεί το φάρμακο του μέσα στο χαοτικό κυβερνητικό δημιούργημα, όπου το κάθε φαρμακείο θα λειτουργεί όποτε θέλει, όσο θέλει και αν θέλει.

Ζητήσαμε να λάβει υπ’ όψιν τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες, αποφάσεις δικαστηρίων ακόμη και του ΣτΕ, τα ισχύοντα σ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και τέλος την κοινή λογική. Προτείναμε μεγάλη αύξηση του αριθμού των διημερεύσεων φαρμακείων με πλήρη κάλυψη όλων των περιοχών.

Δυστυχώς η κυβέρνηση θέλησε να αποδείξει για ακόμη μια φορά, ότι δεν ενδιαφέρεται να εξασφαλίσει την καλύτερη φαρμακευτική περίθαλψη του Ελληνικού λαού, αλλά να εξασφαλίσει την καλύτερη προώθηση και προστασία ισχυρών οικονομικών κύκλων που προσβλέπουν στο χώρο του φαρμάκου.

Οι φαρμακοποιοί υπενθυμίζουν προς κάθε κατεύθυνση ότι το φαρμακείο δεν είναι οποιοδήποτε εμπορικό κατάστημα, διότι το φάρμακο δεν είναι το οποιοδήποτε βιομηχανικό προϊόν.

Απευθύνονται στην κοινωνία που αποδεδειγμένα αναγνωρίζει τον κοινωνικό ρόλο του φαρμακοποιού, που βρίσκεται καθημερινά δίπλα στον κάθε πολίτη που έχει πρόβλημα υγείας. Σ’ αυτό το τερατούργημα εμείς δεν θα συμπράξουμε.

Ήδη το νομικό τμήμα έλαβε εντολή προσφυγής κατά της παράνομης Υπουργικής Απόφασης που ετοιμάζεται. Σε Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων της χώρας θα αποφασιστεί η περαιτέρω στάση των φαρμακοποιών.

‘Λίστα’

Οι υπουργοί Υγείας και Εργασίας υπέγραψαν τη Δευτέρα κοινή απόφαση για την εφαρμογή της λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων, η οποία ισχύει αναδρομικά από την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Λοβέρδος είπε, επίσης, ότι επήλθε συμφωνία με τους φαρμακοβιομήχανους, οι οποίοι θα καταβάλουν το ποσό των 262 εκατομμυρίων ευρώ ως έκπτωση (rebate) προς τα Ταμεία για το 2011.

Ο αρμόδιος γενικός γραμματέας, κ. Αντώνης Δημόπουλος, είπε ότι η λίστα διαφοροποιείται σε σχέση με την παλαιότερη, στο ότι υπολογίζει το κόστος ημερήσιας θεραπείας κάθε φαρμάκου, αντί της τιμής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου