Άρειος Πάγος: Η άρνηση εξετάσης DNA ισούται με πατρότητα!

Απόφαση που αλλάζει τα δεδομένα στο ζήτημα της αναγνώρισης παιδιών εκτός γάμου, σε περίπτωση αμφισβήτησης από την πλευρά του πατέρα για την πατρότητα του βρέφους, εξέδωσε ο Αρειος Πάγος. Το ανώτατο δικαστήριο ουσιαστικά έκρινε συνταγματική τη διάταξη που προβλέπει πώς η άρνηση υποβολής σε εξέταση DNA αυτομάτως πρέπει να ερμηνεύεται από τη δικαιοσύνη ως απόδειξη ότι ο εν λόγω διάδικος είναι ο πατέρας του παιδιού.

Ο Αρειος Πάγος (απόφαση 908/11) δικαίωσε μια γυναίκα η οποία έφερε στον κόσμο ένα αγοράκι παιδάκι από την 15ετή (1977- 92) εκτός γάμου σχέση της με έναν άντρα. Η σχέση διεκόπη το 1992 όταν γεννήθηκε το παιδί και ο άντρας δεν το αναγνώριζε.        
Τεστ DNA

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο διέταξε εξέταση DNA από μοριακή βιολόγο αλλά ο φερόμενος πατέρας δεν ανταποκρίθηκε δύο φορές.  Η υπόθεση έφτασε στον Αρειο Πάγο ο οποίος πέραν της μαρτυρίας φίλης της γυναίκας έκανε ερμηνεία σύμφωνα με την οποία η μη προσέλευση του στην βιολόγο «ισοδυναμεί με αδικαιολόγητη άρνηση, με συνέπεια να λογίζεται ότι έχουν αποδειχθεί οι ισχυρισμοί της μητέρας, όχι για την πατρότητα, αλλά για την ύπαρξη στο αίμα του στοιχείων τα οποία καθιστούν, κατά την επιστήμη, πιθανή ή σφόδρα πιθανή την πατρότητά του».

Όπως επισημαίνουν «αν ένας διάδικος, χωρίς να έχει ειδικούς λόγους υγείας, αρνείται να υποβληθεί στις πρόσφορες ιατρικές εξετάσεις με γενικά αναγνωρισμένες επιστημονικές μεθόδους, που του επιβλήθηκαν από το δικαστήριο ως αναγκαίο αποδεικτικό μέσο για τη διαπίστωση της πατρότητας ή της μητρότητας, οι ισχυρισμοί του αντιδίκου του λογίζεται ότι έχουν αποδειχθεί».


Πηγή:
www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου