Έλλειψη Πρωτοτυπίας;

Σε όλους μας έχει τύχει να ακούσουμε κάποιο τραγούδι και να αναρωτηθούμε "τι μου θυμίζει.." .Σαφέστατα δεν αναφερόμαστε στις ελληνικές διασκευές επιτυχιών του εξωτερικού μουσικού στερεώματος αλλά σε ελληνικά κομμάτια που έχουν εξ ολοκλήρου βασιστεί σε ξένες επιτυχίες με απώτερο σκοπό την αντίστοιχη ανταπόκριση του ελληνικού κοινού.Σας παραθέτουμε κάποια από αυτά,ακούστε τα, κάντε τη σύγκριση και τα σχόλια δικά σας!





Η Έλενα Μεταξά ως "Kylie Minogue" αφού το βίντεο κλιπ θυμίζει πολύ το "Higher" των Taio Cruz & Kylie Minogue ενώ ο ήχος μας παραπέμπει στο καλοκαιρινό hit Μr. Saxobeat της Alexandra Stan!Συνθέτες του "Με ένα σου φιλί" οι Master Tempo.

Πίσω στο 2000 και στον Γιώργο Μαργαρίτη που κυκλοφορεί την επιτυχία "Δρόμοι του πουθενά" στον ομώνυμο δίσκο του σε μουσική και στίχους Χρήστου Δέτσικα. Όμως παρατηρόυμε πως το ρεφρέν θυμίζει το Tatoo'd Lady από τον Rory Gallagher
Ακούστε και μόνοι σας!



Συνεχίζουμε με ένα λιγότερο γνωστό συγκρότημα στο ευρύ κοινό, τους StarBeat με το τραγούδι "Στο δικό σου βυθό".Σε αυτή την περίπτωση έχουμε «εγχώριο» δανεισμό στοιχείων από ένα γνωστό συγκρότημα τους CReal που μαζί με την Κατερίνα Παπουτσάκη τραγουδούν "Το άλλο μου μισό" για λογαριασμό της ταινίας "Το έτερον ήμισυ". Αναφέρουμε πως το τραγούδι των Starbeat κυκλοφόρησε πρώτο.



Ωστόσο δεν είναι μόνο οι Έλληνες συνθέτες πού στηρίζονται σε άλλα κομμάτια αλλά και οι Έλληνες σκηνοθέτες. Ρίξτε μια ματιά στο καινούριο βίντεο κλιπ της Ελένης Φουρέιρα η οποία μας τραγουδά αλα Shakira!



Και τέλος είδαμε την Beyonce στα φετινά Billboard Awards να τραγουδά την τελευταία της επιτυχία "Run The World" και να αποσπά τις καλύτερες κριτικές αλλα και το θαυμασμό του κόσμου από την εντυπωσιακή εμφάνισή της.
Κάτι παρόμοιο είδαμε αντίστοιχα από τη Δέσποινα Βανδή στα φετινά Mad VMA στο τραγούδι "Γι άλλη μια φορά" αλλά πολύ λιγότερο εντυπωσιακό. Συγκεκριμένα στο 2:36 κ μετά.
Ωστόσο δεν ήταν η Βeyonce η πρώτη που έκανε τέτοιου είδους εμφάνιση αφού την πρόλαβε η Ιταλίδα Lorella Cuccarini.




Πολλοί κακοπροαίρετοι θα σκεφτούν πως οι συνθέτες των παραπανω κομματιών  «αντέγραψαν» το αντίστοιχο ξένο κομμάτι.Άλλοι θα υποστηρίξουν την άποψη περι αδυναμίας παρθενογένεσης στην τέχνη άρα και στη μουσική.Εμείς απλά διακρίνουμε ομοιότητες και σαφώς την έλλειψη πρωτοτυπίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου