"Επικίνδυνα" τα τατουάζ από μαύρη χέννα

Τα δημοφιλή - κυρίως μεταξύ των νέων - τατουάζ από μαύρη χέννα, τα οποία προσφέρονται στο κοινό τους θερινούς μήνες κατά τις υπαίθριες φιέστες των τουριστικών περιοχών συνιστούν - σύμφωνα με το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) - μια σοβαρή και επαναλαμβανόμενη απειλή για την υγεία των πολιτών, διότι είναι δυνατό να προκαλέσουν έντονες αλλεργικές αντιδράσεις.


Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κέντρου, το οποίο εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, «για να επιτευχθεί το έντονο μαύρο χρώμα του τατουάζ και να έχει μεγαλύτερη διάρκεια, προστίθεται μεγάλη συγκέντρωση χρωστικών ουσιών. Αυτές οι ψηλές συγκεντρώσεις χρωστικών πυροδοτούν αλλεργικές αντιδράσεις. Για σοβαρά περιστατικά, χρειάζεται επείγουσα ιατρική φροντίδα ακόμα και εισαγωγή σε νοσοκομείο».


Επίσης, οι ειδικοί του ΚΕΠΚΑ επισημαίνουν πως το τατουάζ μαύρης χέννας μπορεί να προκαλέσει και ανεπιθύμητες συνέπειες, μη αναστρέψιμες για το υπόλοιπο της ζωής του καταναλωτή, όπως «μόνιμη ζημιά στο δέρμα, αλλεργική, εξ επαφής δερματίτιδα και ανάπτυξη πολυευαισθησίας».


Αναφέρουν ακόμη πως, σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, με μόνιμη βλάβη, είναι συχνό φαινόμενο, μετά την εφαρμογή του τατουάζ. Μάλιστα, τα συμπτώματα εμφανίζονται, έπειτα από τρεις έως δώδεκα μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου