«Διαστημικά λεωφορεία»: Ένα κεφάλαιο που έκλεισε σήμερα!


Ύστερα από τριάντα χρόνια εξερευνήσεων και αναζητήσεων η προσγείωση του «Atlantis» στο ακρωτήριο Κανάβεραλ χθες το πρωί και λίγο πριν από την ανατολή του ήλιου σηματοδότησε το τέλος εποχής του αμερικανικού προγράμματος των διαστημικών λεωφορείων. «Τα διαστημικά λεωφορεία άλλαξαν τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο και το Σύμπαν» ήταν τα πρώτα λόγια του κυβερνήτη του «Atlantis» Κρις Φέργκιουσον, μόλις το λεωφορείο πάτησε στο διάδρομο προσγείωσης του διαστημικού κέντρου Κένεντι. «Υπάρχουν πολλά συναισθήματα σήμερα, αλλά ένα πράγμα είναι αδιαμφισβήτητο: Η Αμερική δεν πρόκειται να σταματήσει να εξερευνά» είπε χαρακτηριστικά ο Φέργκιουσον, ο οποίος μαζί με ακόμα τρεις αστροναύτες ολοκλήρωσαν μια αποστολή ανεφοδιασμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού η οποία διήρκεσε 13 ημέρες.

«Θα ήθελα ο καθένας που ενεπλάκη σε αυτό το πρόγραμμα να νιώθει υπερήφανος για αυτό που έκανε και για το ρόλο που είχε» είπε ο Τσαρλς Μπόλντεν, επικεφαλής της NASA και πρώην αστροναύτης, ο οποίος έσπευσε να ευχαριστήσει όλους όσοι εργάστηκαν στο έδαφος για το πρόγραμμα των διαστημικών λεωφορείων. Σημειώνεται πως περισσότερα από 3.000 άτομα, τα οποία εργάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια στο πρόγραμμα των διαστημικών λεωφορείων, θα μείνουν χωρίς δουλειά τις επόμενες εβδομάδες. Παρόλα αυτά, οι επικέφαλης της εταιρίας υπόσχονται νέα, καινοτόμα διαστημικά μεταφόρικα μέσα, τα οποία θα μπόρουν να μας μεταφέρουν σε ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις!

Την 33η και τελευταία αποστολή του «Atlantis» (υπολογίζεται ότι συνολικά διένυσε 872,9 εκατομμύρια χιλιόμετρα) παρακολούθησαν περίπου 2.000 Αμερικανοί πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου