Αλήθειες και μύθοι για το πόσιμο νερό


Το εμφιαλωμένο νερό είναι για πολλούς καλύτερο σε σχέση με το τρεχούμενο της βρύσης. Όμως κατά πόσο ευσταθεί αυτή η πεποίθηση;

Σύμφωνα με έρευνες, λοιπόν, ένα ποσοστό από το εμφιαλωμένο νερό που κυκλοφορεί στην αγορά διεθνώς προέρχεται όχι από τόσο αγνές πηγές όπως οι βουνοκορφές του Ολύμπου, αλλά είναι αγορασμένο από δημοτικές εταιρίες ύδρευσης, φιλτραρισμένο και εμπλουτισμένο με μέταλλα. Πράξη όχι απαραίτητα κατακριτέα, καθώς οι δήμοι οφείλουν να ελέγχουν συχνά το σύστημα ύδρευσης και την ποιότητα του νερού τους.

Από την άλλη άλλοι λανθασμένα υποστηρίζουν πως το «αγνό» νερό που του έχουν αφαιρεθεί όλα τα άλατα και τα μέταλλα έχει ωραιότερη γεύση από το απλό. Μόνο που τα άλατα, το ασβέστιο και το μαγνήσιο είναι αυτά που δίνουν γεύση στο νερό, με αποτέλεσμα το «αγνό» νερό να είναι απλά άνοστο.

Ένας άλλος μύθος που πολλοί πιστεύουν είναι πως το γυναικείο σώμα χρειάζεται 8 ποτήρια νερό την ημέρα. Λάθος. Οι γυναίκες χρειάζονται περίπου 11 ποτήρια υγρών την ημέρα συμπεριλαμβανομένων των χυμών, του καφέ, του τσαγιού, των αναψυκτικών και του νερού. Μάλιστα από αυτά τα έντεκα ποτήρια πρέπει να αφαιρεθεί το 20%, καθώς προσλαμβάνεται μέσω των τροφών. Οπότε μπορεί να χρειάζεστε την ημέρα μόλις 6-7 ποτήρια νερό, ανάλογα με τα υπόλοιπα υγρά που καταναλώνετε (φυσικά η κατανάλωση αποκλειστικά καφέ και αναψυκτικών δεν αντικαθιστά το νερό).

Όσον αφορά στην αναπλήρωση των υγρών του σώματός σας μετά από εξαντλητική γυμναστική, τότε όχι το νερό δεν είναι η καταλληλότερη επιλογή, καθώς τα sport drinks διαθέτουν όλους τους απαραίτητους για τον οργανισμό ηλεκτρολύτες.

Τέλος, η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού μόνο φιλική προς το περιβάλλον δεν είναι, καθώς τα περισσότερα πλαστικά μπουκαλάκια δεν καταλήγουν στην ανακύκλωση. Για να αντιληφθείτε το μέγεθος, σκεφτείτε πως τα μπουκαλάκια νερού που πετιούνται την Αμερική σε ένα χρόνο αντιστοιχούν στη βενζίνη που θα μπορούσε να κινεί 100000 αυτοκίνητα για ένα χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου