Βραδινό φαγητό = Περιττά κιλά. Μύθος ή αλήθεια..;;

Η πεποίθηση πως το βραδινό φαγητό αυξάνει το σωµατικό βάρος είναι ευρύτατα διαδεδοµένη. Ωστόσο η επιστηµονική έρευνα δεν επιβεβαιώνει µε αδιάσειστα στοιχεία τη συσχέτιση. Πολλές από τις µελέτες για το θέµα έχουν πραγµατοποιηθεί σε ζώα, άλλες σε ανθρώπους, αλλά τα ευρήµατά τους είναιαντικρουόµενα.

Το 2005, επιστήµονες από το Πανεπιστήµιο Υγείας & Επιστήµης του Ορεγκον διαπίστωσαν πως είτε τάιζαν πειραµατόζωα αργά το βράδυ είτε πρωί ή οποιαδήποτε άλλη ώρα της ηµέρας, το σωµατικό βάρος τους δεν επηρεαζόταν. Τον Απρίλιο όµως µελέτη που πραγµατοποιήθηκε σε 52 εθελοντές και δηµοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Obesity» έδειξε ότι το φαγητό αργά το βράδυ µπορεί να επηρεάσει τη σιλουέτα µας.

Οι ερευνητές κατέγραφαν επί µία εβδοµάδα τις συνήθειες ύπνου και διατροφής των εθελοντών τους. Οι µισοί από αυτούς πήγαιναν για ύπνο αργά τη νύχτα, ενώ οι υπόλοιποι όχι. Οι εθελοντές της πρώτης οµάδας κατά µέσο όρο είχαν υψηλότερο ?είκτη Μάζας Σώµατος, έτρωγαν περισσότερες θερµίδες µε το βραδινό τους γεύµα, κατανάλωναν λιγότερα φρούτα και λαχανικά και κοιµόντουσαν λιγότερες ώρες.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συµπέρασµα πως τοφαγητό µετά τις 8 το βράδυ σχετίζεται µε περισσότερα κιλά.

Προγενέστερες κλινικές µελέτες, ωστόσο, είχαν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσµα. Τι πρέπει συνεπώς να κάνει κανείς; Εως ότου αποσαφηνιστεί το θέµα, να τρώει βραδινό– όχι πίτσες και βαριά φαγητά, αλλά ελαφρά και υγιεινά, απαντούν οι ειδικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου