Γελάστε, κάνει καλό!


Το γέλιο έχει ευρύ φάσμα βιολογικών επιδράσεων στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ενδυναμώνει το σύστημα άμυνας του οργανισμού, μειώνει τη βουλιμία και κάνει τον άνθρωπο πιο ανθεκτικό στον πόνο. Μειώνει την πίεση, το στρες και αυξάνει την ευκαμψία των μυών.

Άρχισε μάλιστα να χρησιμοποιείται πρόσφατα και ως θεραπευτική μέθοδος για να συμβάλλει στην ταχύτερη ανάρρωση ασθενών.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας γελούν μέχρι και 400 φορές την ημέρα. Δυστυχώς όταν οι άνθρωποι φτάνουν στην ενήλικη ζωή, η συχνότητα του γέλιου μειώνεται δραστικά στις 17 φορές κατά μέσο όρο κάθε μέρα.

Το χιούμορ και το γέλιο έχουν σημαντικές δυνατότητες μείωσης και ανακούφισης από το στρες.

Το γέλιο μειώνει στο αίμα τις ορμόνες του στρες όπως η αδρεναλίνη, η κορτιζόνη, η επινεφρίνη και η ντοπαμίνη. Παράλληλα αυξάνει τα επίπεδα ορμονών που προάγουν την υγεία όπως οι ενδορφίνες και οι νευροδιαβιβαστές.

Οι δυνατότητες παραγωγής αντισωμάτων από τα ειδικά λεμφοκύτταρα τύπου Β του οργανισμού μας για την προστασία από μολύνσεις, αυξάνονται ουσιαστικά από το γέλιο. Επίσης αυξάνονται οι δυνατότητες των λεμφοκυττάρων τύπου Τ που είναι βασικοί πυλώνες της άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού.

Το διάφραγμα και οι κοιλιακοί μυς όπως επίσης και άλλοι μυς του σώματος ασκούνται καλά κατά τη διάρκεια του γέλιου. Έτσι αυτό επιπρόσθετα από τα άλλα ωφέλιμα που προσφέρει, δίνει την ευκαιρία για σωματική άσκηση που βοηθά την καρδία και το αγγειακό σύστημα.

Η ψυχολογική και σωματική χαλάρωση που μας προσφέρει το γέλιο είναι γνωστή. Απομακρύνει την προσοχή από πράγματα που προκαλούν θυμό, ενοχές, στρες και άλλα αρνητικά συναισθήματα. Μας επιτρέπει να βλέπουμε δύσκολες καταστάσεις με μια νέα προοπτική, περισσότερο σαν μια πρόκληση παρά σαν μια απειλή.

Γι' αυτό, λοιπόν, την επόμενη φορά που αντιμετωπίζετε μίνι καταθλίψεις και οι σκέψεις βαραίνουν το νου σας, βγείτε έξω, δείτε μια καλή κωμωδία μόνοι σας ή (ακόμα καλύτερα) με φίλους, ΓΕΛΑΣΤΕ! Εξάλλου, στη μαυρίλα των καιρών μας, το γέλιο σήμερα είναι απαραίτητο περισσότερο απ' ότι φανταζόμαστε!

www.medlook.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου