Η Ελλάδα και η Ευρώπη μπορούν να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία, υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του προς τους Γερμανούς Βιομηχάνους στο Βερολίνο, κάνοντας παράλληλα ανοιχτή πρόσκληση στη βιομηχανική και επιχειρηματική κοινότητα της Γερμανίας να προχωρήσει σε επενδύσεις στη χώρα μας.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "ο επενδύσεις στην Ελλάδα, είναι επενδύσεις στο μέλλον" και παρουσίασε τα σημαντικά βήματα που έχουν προωθηθεί την τελευταία διετία προκειμένου να καταστήσουν ευνοϊκότερο το επενδυτικό περιβάλλον της Ελλάδας.Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση των εξαγωγών, στην βελτίωση των αποτελεσμάτων της τουριστικής βιομηχανίας αλλά και στις δυνατότητες επενδύσεων που παρέχονται μέσω του προωθούμενου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, ιδίως στους τομείς των υποδομών (αεροδρόμια, λιμάνια) αλλά και της ενέργειας, με σαφή αναφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και στη δυνατότητα εξαγωγής ρεύματος στη Γερμανία.
"Η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει", είπε ο κ. Παπανδρέου, απευθυνόμενος προς τους Γερμανούς βιομηχάνους, τονίζοντας ότι "μπορώ να εγγυηθώ ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί σε όλες τις ευθύνες της. Βεβαίως, δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς από μια κοινωνία να κάνει τόσο ριζικές αλλαγές σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Δεν μπορείς να αλλάξεις μια χώρα σε ένα βράδυ, όπως είπε και η Ανγκελα Μέρκελ". Εμφανίστηκε μάλιστα βέβαιος ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2012.
"Είμαι εδώ για να αλλάξω τη χώρα, είτε επανεκλεγώ είτε όχι. Το ζήτημά μου είναι να σώσω τη χώρα", σημείωσε σε άλλη αποστροφή του λόγου του, χειροκροτούμενος από το ακροατήριο, ο κ. Παπανδρέου.
Επιπλέον, στέλνοντας μήνυμα ουσιαστικά σε ολόκληρη τη γερμανική κοινή γνώμη, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα μας είναι ευγνώμων για τη βοήθεια που της παρεσχέθη και διαβεβαίωσε:
"Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της ώστε να επανέλθει η ευημερία μετά από μια μακρά περίοδο πόνου. Είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε", τόνισε επανειλημμένως στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου, ενώ τόνισε ότι "όταν πολλοί με ρωτούν αν έχω την (απαραίτητη κοινωνική) στήριξη, τους απαντώ ότι το θέμα είναι να σωθεί η Ελλάδα και όχι αν θα με ψηφίσουν ξανά".
Για την κριτική που δέχεται η Ελλάδα, επεσήμανε απευθυνόμενος προς τους Γερμανούς βιομηχάνους ότι "καταβάλλουμε σημαντικές προσπάθειες, για την προώθηση σημαντικών και επίπονων αλλαγών στην Ελλάδα".
"Κάνουμε το σύστημα πιο δίκαιο, πιο αποδοτικό. Αυτό όμως σημαίνει μικρότερες αποδοχές για εργαζόμενους και συνταξιούχους. Σημαίνει πόνο. Οι συνεχείς κριτικές είναι δυσάρεστες. Δεν ζητάμε να μας χειροκροτήσετε. Ζητάμε όμως σεβασμό των προσπαθειών μας. Σας ζητώ να επενδύσετε στην Ελλάδα που αλλάζει", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, αναφερόμενος γενικότερα στην τρέχουσα κρίση που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να πάψει η "κακοφωνία" και ότι πρέπει να υπάρξει ένα μεγαλύτερο κλίμα "ομοφωνίας", καθώς κανένα κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση μεμονωμένα ή να αναπτυχθεί μεμονωμένα.
Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού "ΔΝΤ", και υποστήριξε ότι αν και έχουν ληφθεί σημαντικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, η τελική επιτυχία εξαρτάται τόσο από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και των τραπεζών, οι οποίες είχαν ενισχυθεί από τις κυβερνήσεις όταν και οι ίδιες αντιμετώπιζαν προβλήματα, όσο και από τα 17 κοινοβούλια των κρατών μελών της ευρωζώνης, τα οποία καλούνται να επικυρώσουν τις σημαντικές αποφάσεις της 21ης Ιουλίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου