Νέα επισκόπηση ερευνών επιβεβαιώνει ότι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη αντιμετωπίζουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο παχέος εντέρου. Οι αιτίες για τη σχέση παραμένουν ασαφείς.
Συνδυάζοντας τα αποτελέσματα 14 διεθνών ερευνών, ερευνητές ανακάλυψαν ότι γενικά, άνθρωποι με διαβήτη είχαν 38% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο παχέος εντέρου σε σχέση με όσους δεν είχαν διαβήτη.
Υπήρχε επίσης αύξηση 20% στον κίνδυνο καρκίνου του ορθού, αν και φάνηκε να περιορίζεται στους άντρες.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘American Journal of Gastroenterology’, δεν αποδεικνύουν ότι ο διαβήτης συμβάλλει άμεσα στον καρκίνο παχέος εντέρου σε ορισμένους ανθρώπους.
Τα ευρήματα προέρχονται από έρευνες παρατήρησης στις οποίες άνθρωποι με διαβήτη φάνηκε να έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου σε σχέση με ανθρώπους χωρίς διαβήτη. Στις περισσότερες έρευνες, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τουλάχιστον μερικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να εξηγούν τη σχέση, όπως μεγαλύτερη ηλικία, παχυσαρκία και κάπνισμα και παρέμενε η σχέση διαβήτη - καρκίνου.
Ωστόσο θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις.
Ο Dr. Edward Giovannucci, από το Harvard School of Public Health, δήλωσε ότι πιστεύει πως μπορούμε να δηλώσουμε ότι ο διαβήτης σχετίζεται με τον καρκίνο παχέος εντέρου. Πρόσθεσε ότι η αιτιατή σχέση είναι δύσκολο να εντοπιστεί, καθώς ο διαβήτης είναι πολύπλοκη νόσος. Δήλωσε ότι φαίνεται πιθανό ορισμένα στοιχεία του διαβήτη να συμβάλλουν στον καρκίνο παχέος εντέρου, αλλά δεν είναι σίγουρο ποια.
Μια θεωρία είναι ότι εμπλέκονται ορμόνες. Σε ανθρώπους με διαβήτη, η ινσουλίνη και άλλες ορμόνες οδηγούν τα κύτταρα σε αύξηση και εξάπλωση (σε αυτά μπορεί να περιλαμβάνονται και καρκινικά).
Οποιοσδήποτε και αν είναι ο μηχανισμός, αν ο διαβήτης συμβάλλει στον καρκίνο παχέος εντέρου δεν είναι σαφείς οι επιπτώσεις.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Hiroki Yuhara, δήλωσε ότι άνθρωποι με διαβήτη δεν συνιστάται να εξετάζονται πιο συχνά για καρκίνο παχέος εντέρου ή σε νεαρότερη ηλικία σε σχέση με ανθρώπους χωρίς διαβήτη. Επίσης δεν είναι σαφές αν η συμβουλή θα αλλάξει μελλοντικά, πρόσθεσε.
Ειδικοί συνιστούν οι περισσότεροι άνθρωποι να αρχίζουν την εξέταση για καρκίνο παχέος εντέρου στην ηλικία των 50.
Άνθρωποι με ορισμένους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο παχέος εντέρου - όπως φλεγμονώδη νόσο εντέρου ή ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου συνιστάται να αρχίζουν νωρίτερα τον έλεγχο. Ο διαβήτης επί του παρόντος δεν θεωρείται ένας από αυτούς.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η σχέση μεταξύ διαβήτη και καρκίνου παχέος εντέρου μπορεί ενδεχομένως να εξασθενεί.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε πέρσι από ερευνητές της Αμερικανικής Ένωσης για τον Καρκίνο, ανακάλυψε ότι μεταξύ 184.000 ηλικιωμένων Αμερικανών που παρακολουθήθηκαν για 15 χρόνια, άντρες με διαβήτη 2 είχαν περίπου ένα τέταρτο περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο παχέος εντέρου σε σχέση με άντρες που δεν είχαν διαβήτη. Ωστόσο η αύξηση του κινδύνου ήταν μέτρια και οι ερευνητές δήλωσαν μικρότερη από αυτή περασμένων ερευνών. Επιπλέον, δεν παρατηρήθηκε παρόμοια αύξηση στις γυναίκες με διαβήτη 2. Η έρευνα δεν περιλήφθηκε στη νέα ανάλυση, που εξέτασε έρευνες που δημοσιεύτηκαν από το 1990 έως το 2009.
Οι ερευνητές του ACS εικάζουν ότι τα ευρήματα ενδεχομένως αντικατοπτρίζουν καλύτερη ρύθμιση διαβήτη στους Αμερικανούς και ιδιαίτερα στις γυναίκες τα τελευταία χρόνια.
Επί του παρόντος ο Giovannucci συνιστά οι άνθρωποι να εστιάζουν στη διατήρηση υγιούς βάρους και στην τακτική άσκηση. Η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διαβήτη και καρκίνο παχέος εντέρου.
Σύμφωνα με τον Yuhara, άνθρωποι με διαβήτη θα πρέπει να γνωρίζουν τη σχέση με τον καρκίνο παχέος εντέρου και να ακολουθούν τη συμβουλή του γιατρού τους σχετικά με εξέταση για καρκίνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου