Η ανακάλυψη των μυστικών του ανοσοποιητικού συστήματος χάρισε σε τρεις επιστήμονες το φετινό Νόμπελ Ιατρικής, που επισκιάστηκε ωστόσο από το θάνατο του ενός εκ των νικητών, ο οποίος είχε χάσει τη μάχη με τον καρκίνο μόλις τρεις ημέρες νωρίτερα.
Η επιτροπή των βραβείων αποφάσισε να τιμήσει φέτος τον Αμερικανό Μπρους Μπέτλερ και τον Γάλλο Ζιλ Οφμάν (που μοιράζονται το μισό βραβείο) για τις εργασίες τους στο έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα και τον Καναδό Ραλφ Στάινμαν για τις ανακαλύψεις του στο προσαρμοζόμενο (ή προσαρμοστικό) ανοσοποιητικό σύστημα. Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της «οι φετινοί νικητές έφεραν μια επανάσταση στην κατανόηση του ανοσοποιητικού συστήματος ανακαλύπτοντας τις αρχές που αποτελούν τα κλειδιά της ενεργοποίησής του». Ομως λίγο μετά την ανακοίνωση, το Πανεπιστήμιο Ρόκφελερ της Νέας Υόρκης, όπου εργαζόταν ο Στάινμαν από τη δεκαετία του '70, γνωστοποίησε ότι ο 68χρονος Καναδός είχε πεθάνει την Παρασκευή από καρκίνο στο πάγκρεας. Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε θλίψη στην επιστημονική κοινότητα αλλά και αναστάτωση στην επιτροπή, καθώς βάσει του κανονισμού των Νόμπελ το βραβείο δεν απονέμεται μετά θάνατον εκτός εάν ο βραβευθείς πεθάνει μετά την ανακοίνωση και πριν από την απονομή.
Στην πραγματικότητα, είναι η πρώτη φορά που ένας νικητής πεθαίνει λίγο πριν από την ανακοίνωση και εν αγνοία των ανθρώπων που αποφασίζουν για το βραβείο. Τελικώς, η Επιτροπή απεφάνθη ότι η βράβευση του Στάινμπεκ ισχύει και εξέφρασε τη θλίψη της για το γεγονός ότι ο ίδιος στερήθηκε τη χαρά να την πληροφορηθεί.
Ο θάνατος μπορεί να επισκίασε το θρίαμβο των νικητών, δεν μπορεί όμως να επισκιάσει τα επιτεύγματά τους. Οι ανακαλύψεις τους έριξαν φως στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, ανοίγοντας το δρόμο για την πρόληψη και τη θεραπεία λοιμώξεων, καρκίνων και φλεγμονωδών νοσημάτων. Ειδικότερα οι Μπέτλερ και Οφμάν ανακάλυψαν στη δεκαετία του '90 τις πρωτεΐνες-υποδοχείς, οι οποίες αναγνωρίζουν τα βακτηρίδια και άλλους βλαβερούς μικροοργανισμούς κατά την είσοδό τους στο σώμα μας ενεργοποιώντας έτσι την πρώτη γραμμή άμυνας του ανοσοποιητικού μας.
Πρωτοποριακές ανακαλύψεις
Ο Στάινμαν ανακάλυψε στη δεκαετία του '70 τα δενδριτικά κύτταρα τα οποία συμβάλλουν στη ρύθμιση της προσαρμοζόμενης ανοσίας, δηλαδή της επόμενης φάσης της ανοσολογικής απόκρισης, όταν πια οι μικροοργανισμοί-εισβολείς αποβάλλονται από τον οργανισμό μας. Οι εργασίες τους έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη βελτιωμένων εμβολίων κατά των μολυσματικών ασθενειών, ενώ στο μέλλον θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καλύτερες θεραπείες για τον καρκίνο (μέσω της ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού ώστε να επιτίθεται εναντίον των καρκινικών όγκων), τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, το διαβήτη τύπου 1, τη σκλήρυνση κατά πλάκας και διάφορα χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα. Φωτεινό παράδειγμα αποτελεί ο ίδιος ο Στάινμαν, η ζωή του οποίου είχε παραταθεί χάρη σε μια θεραπεία βασισμένη στη δική του έρευνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου