Μιλώντας για παιδική παχυσαρκία, το πρώτο που μας έρχεται συνήθως στο μυαλό είναι κάποιο πολύ παχύ παιδί, πεποίθηση που αποτελεί, δυστυχώς, μεγάλη πλάνη. Γι'αυτόν ακριβώς το λόγο, επειδή η εικόνα του παχύσαρκου παιδιού ταυτίζεται με αυτή του χοντρού, πολλοί γονείς συνειδητοποιούν την κατάσταση αρκετά αργά.
Με πρώτα τα παιδιά της Αμερικής, στην παγκόσμια κατάταξη, τα ελληνόπουλα κατέχουν την δεύτερη θέση σε σχέση με την παχυσαρκία. Τα τελευταία δέκα χρόνια η αύξηση της παχυσαρκίας φτάνει στο 54% σε παιδιά 6-11 ετών και το 40% σε εφήβους 12-17 ετών (Πηγή: Prevention Magazine).
Πρόκειται για μια νέα μάστιγα η οποία θα οδηγήσει στο να «χάσουμε» σε 20 χρόνια, περισσότερα παιδιά από την κακή διατροφή και τα επακόλουθα που έχει αυτή (υπέρταση, στεφανιαία νόσος, διαβήτης τύπου 2 κ.α), παρά από το aids και τα ναρκωτικά! Η κατάσταση είναι κρίσιμη, γι'αυτό και χρίζει μεγάλης προσοχής!!
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η παχυσαρκία θεωρείται ασθένεια με σοβαρές επιπτώσεις στον οργανισμό.
Ένα παιδί που δεν κινείται, σε συνδυασμό με ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να θεωρείται παχύσαρκο ενώ δεν του φαίνεται (π.χ. όταν δεν έχει αναπτύξει αρκετούς μυς σε σύγκριση με το ποσοστό λίπους).
Στη συνέχεια παραθέτουμε ορισμένες από τις επιδράσεις των περιττών κιλών, και κατ'επέκταση της παχυσαρκίας, στο σώμα της νέας γενιάς:
1. Αναπνοή: Λαχάνιασμα, εύκολη κόπωση, αίσθηση πίεσης και δυσφορίας.
2. Αρτηριακή πίεση: Ποσοστό 10% - 20% των παχύσαρκων παιδιών υποφέρει από υπέρταση που εξαφανίζεται με την απώλεια βάρους.
3. Σκελετός: Το πλεονάζον βάρος καταπονεί το σκελετό. Μπορεί να προκαλέσει ακόμα και αλλοιώσεις των κάτω άκρων. Ορισμένα παιδιά, ιδιαίτερα τα αγόρια, υποφέρουν από νέκρωση της κεφαλής του μηριαίου οστού.
4. Μεταβολισμός και ορμόνες: Οι λεπτοί αυτοί μηχανισμοί αναστατώνονται από την παιδική παχυσαρκία. Υπάρχουν συνέπειες στην έκκριση της αυξητικής ορμόνης.Η έκκριση ινσουλίνης είναι αυξημένη, όμως με ελάττωση της αποτελεσματικότητας της ινσουλίνης στο επίπεδο των κυττάρων, η λεγόμενη αντίσταση στην ινσουλίνη.
5. Εφηβεία: Με την εφηβεία, η εύθραυστη ισορροπία με την αποδοχή και τη διαχείριση της εικόνας του σώματος διαταράσσεται. Η υπερβολική εναπόθεση λίπους σε διάφορα σημεία συχνά έχει ως συνέπεια ακόμη και να μη φαίνονται τα εξωτερικά γεννητικά όργανα. Η εφηβεία του παχύσαρκου παιδιού είναι κανονική, αλλά αποτελεί συχνά πηγή ανησυχίας για το ίδιο και την οικογένειά του.
6. Αισθητική: Τα επιπλέον κιλά είναι ανομοιογενώς κατανεμημένα, κυρίως στην κοιλιά και στα πόδια. Το δέρμα έχει σημάδια της πίεσης όπως αποτυπώνεται στο σώμα από την παχυσαρκία: οι ραγάδες και η όψη της φλούδας πορτοκαλιού είναι συχνές.
Κλείνοντας, σας παραθέτουμε ένα σύνδεσμο όπου μπορείτε να ελέγξετε το Δείκτη Μάζας σώματος του παιδιού σας:
http://www.diatrofi.org/bmi.html?gclid=COeF_434gaoCFcsb4QodJjWbyg
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου